חפשו
הסוכנות היהודית - בשליחות העם בארץ ובעולם
הסוכנות היהודית לארץ ישראל היא ארגון כלל עולמי הפועל מכספי תרומות ובשותפות עם יהדות העולם לקידום החברה הישראלית ולצמצום הפערים בה, לעידוד עלייה, לסיוע בקליטה וליצירת גשר תרבותי לדורות הבאים.
בין תחומי הפעילות המרכזיים שלנו, אנו משקיעים בפריפריה הגיאוגרפית והחברתית של ישראל. קבוצה מגוונת זו כוללת גם את קבוצת הקשישים מעוטי היכולת, המתגוררים בדיור המוגן של "עמיגור", חברה בת של הסוכנות היהודית. רובם עולים חדשים מחבר העמים, שלא יוכלו לתפקד, נפשית ופיזית, אם לא יתוגבר הסיוע המוצע להם על פי חוק.
"עמיגור" היא כיום החברה הגדולה בישראל בתחום הדיור המוגן – היא מנהלת 5,200 דירות במסגרת דיור מוגן. בדירות אלה, המתפרשות על פני כל הארץ, גרים כ-6,000 קשישים, ש-95% מהם הינם עולים מחבר העמים. כ-60% מהקשישים חיו תחת הכיבוש הנאצי.
המצוקה הכלכלית היא רק ההתחלה
כל דיירי "עמיגור", ובכללם הדיירים הקשישים, סובלים ממצוקה כלכלית. מרבית הדיירים הקשישים חיים מקצבת ביטוח לאומי והטבה סוציאלית.
לצד המצוקה הכלכלית, סובלים הדיירים הקשישים מקשיים בריאותיים, נפשיים, חברתיים ופיזיים. נודה לכם אם תפנו קשב לפירוט בעיותיהם, שיובא לפניכם להלן, ולהצעות השונות שלנו לסיוע בפתרונן.
זקוקים לעזרה אך לא זכאים לה
קשיים בריאותיים
כ-32% מהדיירים הקשישים בדיור המוגן מוגבלים בתפקודם וזקוקים לעזרה.
כל אחד מהם הופך עם הזמן לסיעודי. אולם, קיים פער זמן, לעתים ממושך, מרגע שהקשיש מתחיל להזדקק לעזרה פיזית ועד שהמוסדות מכירים בו כסיעודי ומעניקים לו את המגיע לו על פי חוק הסיעוד.
לא משנה מה אורכו של פער הזמן הזה, הוא תמיד ארוך מדי. אין ברשותנו כוח אדם המספיק לטיפול בכל החולים הסיעודיים שבבתים. העזרה חיונית, כיוון שהיא מספקת מענה למצוקות ולצרכים בסיסיים של הקשיש הנזקק, שמתעוררים 24 שעות ביממה.
אנחנו לא רוצים לאפשר לאותם קשישים, המתקשים לתפקד, ליפול בין כיסאותיה הנוקשים של הביורוקרטיה.
איך נוכל להקל עליהם?
  • באמצעות גיוס מטפלות (מט"זיות – מטפלות זקנים), שיסייעו להם בפעילות היומיומית שלהם, מניהול משק הבית, דרך הבאת התרופות ועד ליווי למועדון.
  • באמצעות פרויקט "ארוחות חמות" המציע ארוחות חמות ומאוזנות לדיירים - קשישים רבים אינם מסוגלים לבשל בעצמם. גם לאלה המסוגלים לבשל בעצמם, הארוחה בצוותא היא פעילות חברתית המקלה על בדידות הדיירים. לצורך כך, יש לממן את שכרן של המבשלות ולרכוש את חומרי המזון.
לצורך מימון הסעיפים הללו, עלינו לגייס מאות אלפי דולרים.
מפחדים לצאת מהבית
קשיים פיזיים ונפשיים כתוצאה מהמצב הביטחוני
המצב הביטחוני הרגיש בישראל גורם לחרדה, לתחושת מצוקה וללחצים אצל מרבית הדיירים הקשישים בדיור המוגן. הדבר מביא להסתגרות ולחשש מפני יציאה מהבית המביאים לאי השתתפות בפעילות הקהילתית החיצונית.
איך נוכל לעזור להם?
עזרה נפשית
  • נספק מערך תמיכה וסיוע פסיכולוגי אישי (עובדים סוציאלים ופסיכולוגים) לקשישים.
  • נתגבר את הפעילות התרבותית, החברתית והקהילתית בתוך הבתים. נרחיב לגבי חשיבות הנושא בהמשך.
עזרה פיזית
  • כמחצית מבתי הדיור המוגן של עמיגור ממוקמים באזורי עדיפות הדורשים סידור מיידי של שמירה ואבטחה.
  • מערכת אינטרקום בכניסה הראשית לבית מאפשרת לקשישים לזהות את הנכנסים מבלי לפתוח את השער, וכך לשמור על ביטחונם האישי. במרבית בתי הדיור המוגן אין מערכת אינטרקום.
  • במרבית בתי הדיור המוגן אין תאורה ראשית גדולה (פרוז'טור), דבר המקשה על פיקוח וזיהוי בשעות הערב והלילה. נדרש פנס ראשי בכל הבתים, כולל אינסטלציה והתקנה.
  • רק במחצית מבתי הדיור המוגן קיימים שערים ומתקני סגירה אחרים המגנים על הכניסה הראשית ועל הכניסה לחניון הבית. יש צורך במימון בניית שערים במחצית השנייה.
סעיפים אלה נחוצים, חשובים ודחופים ואינם מכוסים בתקציב. סיוע כלכלי נחוץ כדי להגביר את ביטחונם של הקשישים בימים קשים אלה, אף יותר מתמיד.
מנותקים, לא שייכים, בודדים
קשיים חברתיים
מרבית הקשישים מתמודדים עם מציאות חברתית, תרבותית וכלכלית חדשה וזרה. הם סובלים מתחושת חוסר שייכות לסביבה, לאחר ניתוק מוחלט מהמשפחה, מהסביבה החברתית שבה חיו מאז ומתמיד ומהתרבות שאפיינה את ארצות המוצא שלהם. המציאות שלנו, המראה והלבוש שלנו, התהליכים הביורוקרטיים הנדרשים אצלנו ואפילו החגים שאנו חוגגים והמסורת שאנו משמרים – כל אלה זרים להם ודורשים מהם הסתגלות.
מה אפשר לעשות בשבילם?
קשישים מעורבים חברתית התבררו, במחקרים שונים שבוצעו בנושא, כמזדקנים יצרניים ושבעי רצון יותר מאלה שהיו מנותקים יותר. לקהילה המקומית ולמועדוני גיל הזהב נועד תפקיד חשוב בעידוד לזקנה פעילה, וכן למציאת משמעות, מטרה וזהות, בעקבות המעבר לזמן ללא מחויבות. התרחשויות חברתיות מכשירות זקנים מסוימים לבנות מחדש את מציאותם, המשתנה לעת זקנה, ולמלאה פעם נוספת בתכנים חדשים.
הדבר חשוב פי כמה אצל הקשיש העולה החדש. בלא סיוע חברתי, הוא מרגיש מנותק מסביבתו, מדוכא וחסר תועלת. פעילויות חברתיות וקהילתיות מגוונות יכולות להעשיר את חייו ולסייע לקליטה מוצלחת שלו בארץ.
בכל בתי הדיור המוגן פועלים מועדונים מרווחים, ממוזגים ומצוידים העומדים לרשות הדיירים בשעות היום והערב. תגבור הפעילות החברתית והקהילתית במועדונים כרוך בפעולות הדורשות גיוס של כספים ומתנדבים, כגון:
  • שכירת מדריכים מקצועיים להדרכת חוגי העשרה וקרוב לבבות בנושאים כמו בריאות, תרבות יהודית, מורשת ישראל ומסורת יהודית
  • ייזום פעולות חברתיות לחיזוק הקשר הבין דורי בין קשישים לבנים ולנכדים
  • יצירת פעולות מגבשות להעמקת הקשר הבין עדתי ולגישור על הפערים וההבדלים שבין אוכלוסיות קשישים שונות
  • הקמת קבוצות לפעילות יצירתית מהנה ומגבשת, כמו מקהלה או תזמורת - מסגרת ארגונית עם רעיון משותף ואתגרים חדשים, מאפשרת ביטוי חברתי, היווצרות קשרים חברתיים ותחושת ערך ותועלת. לצורך כך דרוש ציוד מיוחד (ביגוד למקהלות, כלים ותווים לתזמורות ולחוגים מוסיקליים).
  • ידידים חדשים לקשישים - שילוב בעלי חיים ככלי טיפול (חיה כידיד) לקשישים מעשירה את העולם הרגשי והחברתי ומעניקה ביטחון הדרוש לקשיש. החיה משמשת גם "כזרז חברתי", מסירה מחיצות ומסייעת ליחסים חברתיים. הקמת פינות חי בבתי הדיור המוגן דורשת רכישה של ציוד מתאים, מזון וטיפולים רפואיים, בעת הצורך, לבעלי החיים.
  • כאשר האדם מטפל בטבע, הטבע מטפל באדם - הגינון הטיפולי מוכיח את עצמו כאחד מאמצעי השיקום המהנים והרצויים ביותר למטופלים. הוא מאפשר לקשיש הסיעודי להפוך ממטופל למטפל, לקבל אחריות ולחוות תחושת שליטה על חלק מהסביבה. הקמת גינה טיפולית דורשת רכישה של כלי עבודה וזרעים, והדרכת חוג לגננות.
  • רכישת עמדות מחשב והדרכת חוגים למחשבים - התוודעות לעולם המחשבים עוזרת לאוכלוסיית הקשישים במובנים רבים: המחשבים יכולים לסייע לניהול ועד הבית ולפיתוח קשרים חברתיים, לרישום פעולות שוטפות, לקשר בדואר אלקטרוני עם קרובי משפחה ולתעסוקה בשעות הפנאי.
  • תיגבור האולפנים ללימוד השפה העברית.
  • הפעלת בתי מלאכה לתעסוקה לקשישים, המחזקת את תחושת הערך והביטחון העצמי ביכולות ובכישורים.
  • קידום פעולות של מתנדבים המסייעים לקליטת העולים, כולל תנועות נוער, סטודנטים ועמותות.
זרים בקרב הזרים
קשיים ייחודיים לאוכלוסיית הקשישים האתיופים
באוכלוסיית דיירי הדיור המוגן נכללות כ-150 משפחות יוצאות אתיופיה.
אוכלוסיית הקשישים העולים החדשים מאתיופיה נתקלת בקשיים רבים, השונים מאלה שבהם נתקלים עולי חבר העמים:
  • כלל אוכלוסיית העולים מאתיופיה חוותה וחווה שינוי קיצוני בתפיסתה התרבותית, החברתית, הקהילתית והמשפחתית. העולים מאתיופיה הביאו עמם משאבים חברתיים וכלכליים המקשים על השתלבותם בחברה הישראלית: חלק גדול מהעולים חסרי השכלה, רובם עסקו בעבר בחקלאות ואינם מכירים את מסגרות החינוך והתעסוקה בחברה הישראלית המודרנית.
  • הפער התרבותי הקיים בין אוכלוסייה זו לאוכלוסייה המקומית ולעולים החדשים מחבר העמים, שהם מרבית האוכלוסייה המקומית בבתי הדיור המוגן, הוא גדול מאוד. התרבות האתיופית ייחודית ואיננה משתלבת במונחי התרבות המקומית. על כן, אוכלוסיית הקשישים האתיופים לא נוטה להשתתף בפעילויות תרבותיות מערביות כגון סרטים, הצגות או מקהלות.
  • אחוז גבוה מהאוכלוסייה הבוגרת אינו דובר עברית.
  • שיעור הנכויות ובעיות הבריאות גבוה ביותר בקרב אוכלוסיית הקשישים האתיופים, והם מתמודדים עם הקשיים הגדולים ביותר בגישה לשירותי בריאות, עקב מחסומי שפה ותרבות. הדבר נכון גם לגבי שירותי הרווחה.
כיצד נוכל להושיט להם יד?
  • באמצעות הדרכה, הכשרה וליווי להקניית ידע והבנה בתחומים ובנושאים בסיסיים, החל מנוהלי אחזקת דירה ועד נוהלי פנייה בסיסיים למוסדות כגון משרד הבריאות, קופת חולים, עירייה או רשות מקומית, לשכות רווחה וכו'. הדבר חיוני כיוון שרבים מהעולים אינם קוראים, כותבים או דוברים את השפה. מרביתם לא פגשו את החיים הטכנולוגיים ומתקשים בכל פעולה בסיסית.
  • האתיופים נוטים להתכנס בינם לבין עצמם. על מנת למנוע בידוד חברתי בקרב אוכלוסייה זו, ולמען שימור התרבות האמהרית, יש צורך בסדנאות, הרצאות, חוגים ופעולות נוספות בשפה האמהרית.
חסרה איכות בחיים
עזרה כלכלית נוספת דרושה למימון התקנת מזגנים למועדונים ולחלקים משותפים, לחיבור הדיירים למוקדי מצוקה ולשיפור חצרות הבתים.
איך תרצו לעזור להם?
אפשרויות הנתינה בבתי הדיור המוגן הן כמעט בלתי מוגבלות. אנו עומדים לרשותכם, כדי לשמוע מה מעניין אתכם ולחבר זאת עם הצרכים הרבים שלנו.
אנו, מצידנו, נפעיל את הצוותים המקצועיים שלנו, ואת התשתית הלוגיסטית והארגונית של הסוכנות היהודית, כדי להפיק את המיטב מכל סוג של נתינה שתראו לנכון להשקיע בנו.

רק שילוב ידיים של כולנו יכול לעזור לקשישים המתגוררים בדיור המוגן לחיות חיים בטוחים ואיכותיים.
עזרו לנו לעזור להם.

כתיבת ברושור לוואצה

לחצו להמשך
 

כתיבת ברושור עבור נסטלה אסם בנושא עיצוב חדרי אוכל

לחצו להמשך
 

כתיבת ברושור לתוכנית WEP של האקדמיה של סיסקו

לחצו להמשך
 

כתיבת ברושור עבור Energy Team - חברה לניהול פרויקטי IT

לחצו להמשך
 

כתיבת ברושור עבור הסוכנות היהודית - קשישים

לחצו להמשך
 

כתיבת ברושור קרן הללו לקידום ישראל בעולם

לחצו להמשך
 

כתיבת חוברת תדמית עבור תוכנית נטע@

לחצו להמשך
 

כתיבת ברושור עבור הסוכנות היהודית - חבר העמים

לחצו להמשך
 

כתיבת ברושור עבור לינת נובל - ציוד רפואי משלים לבתי אבות

לחצו להמשך
 

כתיבת ברושור עבור טלמניע - חברה בינלאומית לייצור תחנות כוח

לחצו להמשך
 

כתיבת פלייר עבור תוכנית נטע@

לחצו להמשך
 

כתיבת ברושור עבור בית ספר תיכון ברנקו וייס

לחצו להמשך
 

כתיבת ברושור עבור חטיבת ביניים

לחצו להמשך
 

כתיבת ברושור עבור ITFS - אבטחת מידע

לחצו להמשך
 

כתיבת ברושור עבור רולתג פארמה

לחצו להמשך
 

כתיבת ברושור עבור בראב מחשבים

לחצו להמשך
 

כתיבת ברושור עבור ספארי גולן

לחצו להמשך
 

כתיבת ברושור עבור חברה לארגון חתונות

לחצו להמשך
 

כתיבת ברושור עבור חברת הובלות הילולים

לחצו להמשך
 

כתיבת ברושור עבור חברת ייעוץ כלכלי

לחצו להמשך